Heerlijke harige yakwol sjaals slaan lichaamswarmte goed op, ideale wintersjaals dus.
Sjaals van yakwol hoeven niet heel dik te zijn omdat deze wolsoort lichaamswarmte goed opslaat. De eigenschap dat yakwol weinig tot niet kriebelt is ook erg fijn meegenomen. Heerlijk zacht en draagbaar!

Yakwol is een wol die niet veel voorkomt. Doordat de yak (of ook wel jak) alleen in het himalaya gebergte leeft in centraal Azië. Deze wol wordt verkregen uit het fijne onderhaar van de yak, grote runderen die wel drie meter lang en twee meter groot kunnen worden.

Hoeveel yakwol zit er in de yakwol sjaals?

De sjaals zijn verkrijgbaar in een wereld aan kleuren, effen en gestreept. De samenstelling van het materiaal is verschillend per kleur. Zo zijn de blauw paars tinten gemaakt van ongeveer 80% yakwol, wat wordt geweven op katoen. De samenstelling van de andere kleuren zal verschillen, hier zit namelijk meer katoen in dan wol, om zo de juiste kleuren te krijgen. Zo zit er in een offwhite variant slecht een klein percentage yakwol. Bij gestreepte sjaals zie ja dan soms ook dat de donkerdere kleuren echt hariger zijn.

Hoe worden de sjaals gemaakt?

De yakwol sjaals die je terugvind in ons assortiment worden in Nepal gemaakt. Met eenvoudige weefgetouwen worden ze door verschillende families handgeweven. Hierdoor zie je op de sjaal soms oneffenheden, dit maak hem uniek en is een mooie bevestiging dat hij met de hand gemaakt is.

de jak - jakwol sjaals

Hoe was je yakwol sjaals?

Yakwol is kwetsbare wolsoort, dus was de sjaals alleen als het echt nodig is. Je kan hem bijvoorbeeld ook luchten. Wanneer je hem toch eens wilt wassen, doe dit dan bij voorkeur met lauw water en een handvol zout. Maar week de sjaal niet te lang en wring hem niet uit en leg hem vervolgens bijvoorbeeld op een handdoek om te drogen.