Al eeuwen oud en nog steeds even prachtig, de babouche sloffen. Een herkenbare schoen uit de Marokkaanse cultuur die comfort, stijl en gemak met elkaar combineert. 

De pantoffels zijn dun, je slipt er makkelijk in en zien er ook nog eens mooi uit. Vooral zijn ze bekend met een puntige neus maar ook de ronde neus is een trend die je steeds meer ziet. Ze zijn er in effen kleuren, maar ook met prints, kralen en pailletten. Voor iedere smaak wel een babouche te vinden.

Draag je ze binnen of buiten? 

Babouche sloffen heb je in vele varianten. Zo zijn er volledig in leer, ook de zool. Deze sloffen zijn enkel geschikt om in huis te dragen want anders zal de zool snel slijten, zeker in ons Hollandse klimaat. Wanneer ze een rubberen zool hebben zijn ze geschikt om buiten te dragen. 

Zo worden ze gemaakt

Ze worden door ambachtslieden gemaakt in leerwerkplaatsen. Ze worden traditioneel gemaakt met op de bovenzijde geitenleer en de onderzijde kalfsleer. Verder wordt er soms ook wel schaapsleer of ook wel kamelenhuid gebruikt. Het zachte leer wordt eerst in de juiste formaten gesneden en vervolgens geverfd in de verschillende kleuren. Traditioneel worden ze geverfd met natuurlijke materialen. Als het leer in de buitenlucht gedroogd is worden ze met de hand gestikt.

Traditioneel gemaakte babouche sloffen of niet?

Zoals je het bij veel populaire producten ziet, worden Marokkaanse sloffen tegenwoordig ook veelal in fabrieken gemaakt. Soms is het lastig om het verschil te zien, maar vaak is het leer van minder goede kwaliteit. Bij twijfel kan je de verkoper vragen waar ze gemaakt zijn. Want wanneer ze nog op de traditionele wijze gemaakt zijn dan weet je dat ze met liefde in elkaar gezet worden en de ambacht door deze verkoopt een langere bestaansrecht zal krijgen.

De babouche sloffen van Bohemia Design die we bij Orange Happiness in het assortiment hebben zijn op de traditionele wijze gemaakt net buiten Marrakesh. Het merk heeft direct contact met de makers, samen hebben ze de traditionele babouche in een hedendaags jasje gestoken.